There are always loads of recipes I'd like to try but lose them before I do. This is where I can record recipes I find interesting and keep notes on my experiments with them.

I have a system that I've adopted for working through recipes:

1 - New recipes are saved to the Experimental Mouffette and is labeled : Untested
2 - As I'm working out the changes I'd like to make (if any) it is labeled : Testing
3 - Once I think I've got the correct formula it is labeled : Test 1
4 - IF I am able to reproduce the effect a second time it is labeled : Test 2 - if I am not able to reproduce the effect, it remains Test 1
5 - The same process as step 4 is used to graduate it to Test 3
6 - Once I have been able to reproduce the effect successfully 3 times, it graduates to my main blog, La Mouffette Gourmande

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Wednesday, July 1, 2020

Chaussons aux pommes de Grand-Maman Noël - Untested

This is a recipe from my Grand-Maman Noël, Marie-Thérèse. It is an unexpected kind of 'chausson' than the apple turnovers I think of. This is actually a dumpling cooked in syrup. Fascinating. I'm glad my mother dug this out to share with me. Merci, Maman!

Stage 1 - Les chaussons
4 small apples, cored and peeled
1/4? cup butter
1/4? cup brown sugar
1/8 tsp nutmeg or cinnamon
1 batch Cookie Pie Crust
  1. Core, peel and quarter the apples (optional: immerse the pieces in water spiked with a squeeze of lemon juice to avoid browning, but I've never understood this step since the apples will be cooked and browned anyway). 
  2. Divide pie dough into four equal portions and roll out into ??" disks.
  3. Divide equally the apples slices to each of the disks of dough.
  4. Divide the butter into four equal portions and cut into small cubes. 
  5. Divide brown sugar into four equal portions and plop on top of the butter cubes.
  6. Sprinkle the nutmeg on top of each.
  7. Wet the edge of the circle of dough and fold over to completely cover the apples, leaving about a half inch edge. With your fingers or a fork, pinch the edges to seal completely (the wetting helps with this). Put in an over-ready baking dish with about 1" between dumplings and put in the refrigerator for at least 10 minutes, or until you're ready to put in the oven, whichever is longest.
  8. Once the syrup is done, you're ready for the final stage.
Stage 2 - Le sirop
3 cups water (? - voir la note de Maman)
1 cup sugar
1 Tbsp butter
A squeeze of lemon
  1. Pre-heat the oven to 425F.
  2. Mix all the ingredients for the syrup in a saucepan and bring to a boil. 
  3. When the oven is at temperature, take the dumplings out of the refrigerator and pour the syrup over them. Put in the oven and bake for 10 minutes.
  4. Reduce the oven temperature to 375F and baste the dumplings with the syrup.
  5. After 10 minutes, baste the dumplings again and a third time 10 minutes after that, then let bake for a final 10 minutes (or until it gets to the browning you want); this makes a total of 30 minutes at 375F, and a grand total of 40 minutes in the oven at 425F and then at 375F. 
  6. If necessary, continue baking until the dumplings are a lovely brown. 
Recette Chaussons aux Pommes ou Dumplings - de ma maman, Marie-Thérèse Lambert

1 moyenne pomme par personne
Sucre
Beurre
Quelques brins de muscade
Pelez et divisez les pommes en quatre quartiers, enlevez les cœurs, déposez dans un plat où vous aurez mis de l’eau pour couvrir les pommes entièrement afin de les empêcher de brunir mettez quelques gouttes de citron dans l’eau à peu près 1 c. à thé laissez de côté. Préparez de la pâte à tarte. Roulez là comme pour faire un pâté quelconque. Divisez la pâte en parts égales de forme ronde. Sur ces abaisses ou morceaux posez les quatre morceaux d’une pomme saupoudrez de sucre de dés de beurre et quelques grains de muscade. Repliez la pâte sur la pomme de manière à ce qu’elle la recouvre entièrement. Humectez les bouts de la pâte afin de la faire coller. Faire cuire dans un sirop fait ainsi
SIROP
3 tasses d’eau (je pense que maman faisait cuire 4 ou 5 pommes à la fois)
1 tasse de sucre
1 c. à table de beurre
Quelques gouttes de citron
Mettez sur le feu et laissez jeter un bouillon. Mettez avec les chaussons séparés à peu près de 1 pc dans une casserole quelconque et faire cuire dans le fourneau à 425F comme une tarte. Réduire le fourneau au bout de 10 min. à 375F et finissez de faire cuire en arrosant deux, trois fois avec le jus à peu près 1/2 heure.
N.B. J’ai fait cuire 2 pommes, avec la pelure et, contre mon meilleur jugement, j’ai mis 3 tasses d’eau, c’était beaucoup trop ! Encore une fois dans ma longue vie, j’aurais dû suivre mon intuition...

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