There are always loads of recipes I'd like to try but lose them before I do. This is where I can record recipes I find interesting and keep notes on my experiments with them.

I have a system that I've adopted for working through recipes:

1 - New recipes are saved to the Experimental Mouffette and is labeled : Untested
2 - As I'm working out the changes I'd like to make (if any) it is labeled : Testing
3 - Once I think I've got the correct formula it is labeled : Test 1
4 - IF I am able to reproduce the effect a second time it is labeled : Test 2 - if I am not able to reproduce the effect, it remains Test 1
5 - The same process as step 4 is used to graduate it to Test 3
6 - Once I have been able to reproduce the effect successfully 3 times, it graduates to my main blog, La Mouffette Gourmande

European Union visitors, please visit the following link concerning cookies (the computer kind, not he eating kind) Blogger cookies

Saturday, September 28, 2024

Gratin de fanes de radis - Untested


Ce qu'il vous faut pour 2 personnes : 

250 ml de lait 
100 gr de lardons
100 g de fromage râpé (meule de savoie, emmental, comté, gruyere...)
1 oignon (petit)
1 botte de fanes de radis
½ c. à s. de farine (de châtaigne c'est très bon)
20 gr de beurre
Sel, poivre
  1. Commencez par lavez les fanes de radis. Faites les cuire dans l'eau bouillante salée afin de les blanchir pendant environ 5 minutes. Elles doivent être tendres. 
  2. Égouttez bien et réservez.
  3. Hachez finement l'oignon et faites le revenir avec les lardons. Réservez.
  4. Faites fondre le beurre dans une casserole, ajoutez la farine, le lait progressivement en fouettant, pour obtenir une béchamel.
  5. Retirez du feu et faites fondre le fromage râpé dedans.
  6. Dans un plat à gratin, ajoutez tous les ingrédients.
  7. Parsemez encore de fromage et laissez cuire 20 minutes à 200°.

No comments:

Post a Comment