500g flour
7g dry active yeast
1 tsp salt
33cl dark or amber beer
2 Tbsps. olive oil
In a large bowl mix together the flour, yeast and salt.
Form a deep well in the middle and add the beer and oil.
Combine with a wooden spoon, then knead in the bowl until it forms into a coherent ball, about 10 minutes.
Turn out onto a floured surface and sprinkle over the salt. Continue to knead, this time pulling and folding the dough onto itself until the dough becomes quite elastic, about another 15 minutes.
Lightly flour a bowl to set the dough in to rest, covered with a damp cloth for about 2 to 3 hours at room temperature. You can mark the bowl to where the dough should rise, but it should double in size.
Gently turn the dough out onto a floured surface then punch down. Shape into the desired loaf (baguette, boule or buns for example).
Lightly powder with flour and place on parchment paper. Score the tops with a sharp blade. Allow to proof again for 45 minutes to an hour.
During the second proofing preheat the oven to 475°F (or 450?). On the lowest rack place a container such as a lasagna dish, full of water.
Bake the bread in two stages, the first for 30 minutes, then lower the temperature to 400°F for another 5 to 10 minutes, just to get the bread to turn golden.
Remove to a cooling rack.
NOTES:
Variantes : farines, levures, épices, miel...
Vous pouvez utiliser 1/2 cube de levure fraîche du boulanger si vous préférez, en la diluant dans un peu d'eau ou de lait tiède. N'oubliez pas d'ajouter à ce levain express une belle cuillère de sucre en poudre ou de miel, pour "nourrir" votre levure. Ensuite, laissez bien reposer cette préparation 10 min avant de l'ajouter à la farine...
Les farines, justement ! Variez les plaisirs... La T65 donnera une mie plutôt blanche, la T80 un pain de campagne, et la T110, un pain plus complet ! Il est également possible de parfumer votre pain en remplaçant une petite quantité de la farine de blé par de la farine de seigle ou de châtaignes par exemple... Enfin, vous pouvez aussi ajouter vos épices moulues favorites à la pâte.
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